Лохотрон живий. Лохотрон безсмертний

На Буковині завжди вистачало спритних «тіньових» ділків, які робили гроші для себе, а робітникам зарплати виплачували час від часу, та й то не в повному обсязі. А про податки державі годі й казати. Яскравим представником такого «бізнесу» є (чи була) горезвісна фірма «Лідер-Т», дистриб'ютор продуктів харчування. Можна почути багато розмов про цю організацію, але навряд чи серед них буде хоч одне позитивне твердження.

Причиною написання даного матеріалу є кілька звернень колишніх співробітників фірми, яких при розрахунках було відверто обдурено. До того ж більшість екс-працівників офіційно не було працевлаштовано, чим державі нанесено значних збитків у вигляді невиплати податків. Та й що казати — якщо офіційно не працюєш та отримуєш «зарплату у конверті», несправедливість начислення заробітної платні чи раптового звільнення доказати немає можливості. Майже. Але обмануті люди все ж сподіваються на справедливість і тому звернулися до засобів масової інформації за допомогою.

Студент-заочник ЧНУ Іван Л. розповідає:

— Коли прийшов влаштовуватися на роботу, все здавалося справжнім. Заповнив анкету, пройшов співбесіду. Мені видали прайси на продукцію, презентери. Кожного дня роздруковували так звані «оборотки», за допомогою яких потрібно було збирати гроші з клієнтів за відвантажений товар. Пропрацював місяць, після чого мене з колегою звільнили, пояснюючи нерентабельністю. Обіцяли виплатити зароблені гроші після повернення коштів за моєю «обороткою», але збирати гроші самому не дозволили. Потім зрозумів, чому. Один магазин «нібито не розрахувався», хоча насправді розрахунок відбувся, і моя зарплата, за поясненнями служби безпеки, пішла на погашення цього «боргу». Навіть більше — я ще й нібито залишився винен кілька десятків гривень.

Колишній торговий представник по районам Влад Г.:

— Раніше працював на цій фірмі, правда, назва була іншою. Був навіть кращим торговим представником, отримав за це «безкоштовну» путівку до Єгипту, за яку таки під час звільнення довелося частково розрахуватися. В 2008 році повернувся. Спочатку справи йшли нормально, потім почалася криза, проблеми… Вирішив поміняти місце роботи. За «обороткою» розрахувався повністю, але обіцяну останню зарплату таки не отримав. А це не копійки — мені мали виплатити біля двох з половиною тисяч гривень. Сказали — «немає грошей». Цікаво, як таке може бути: на товар та поточні потреби, на зарплати діючим співробітникам гроші є, а колишнім — немає. Але ж я працював, їздив на власному автомобілі розбитими сільськими дорогами. І хто це все мені відшкодує?

Також обуреним поведінкою колишнього керівництва виявився колишній ВІП-менеджер Сергій К.:

— Працював на фірмі протягом року, хоча до грудня 2008 року назва фірми була іншою. Завжди мене цікавила система нарахування зарплати. За різних керівників торгового відділу умови були іншими. Нібито все йшло нормально, приймав активну участь у розвитку кількох українських продуктових брендів. Але в кінці кінців це виявилося нікому не потрібним. Через недбалість керівництва та несвоєчасні розрахунки із виробниками фірма утратила дистрибуцію своїх кількох провідних брендів, які «перейшли» до інших, більш платіжоспроможних дистриб'юторів. До того ж фірмі було невигідно офіційно продавати продукти харчування, які підлягають державному регулюванню цін. А дозволу навесні на їхню продажу на фірмі вже не було. Борошно та олію продавали неофіційно, через підставних постачальників, чим збільшили збитки державі. Отже, співпраця з офіційними супер та гіпермаркетами значно обмежувалася. Це стало причиною мого звільнення. Умовою виплати мені останньої зарплати було повернення грошей від клієнтів, однак тисячу гривень мені таки не доплатили. Мовляв, тебе оштрафовано. Це — звична «пісня» таких горе-роботодавців. Ну і що зараз? Фірма не існує, а власник, який використовував інших людей в якості «підставних директорів», продовжує нагло роз'їжджати по місту на своєму чорному «Крайслері». Купленому на гроші обдурених протягом багатьох років людей. Ось хочу звернутися у відповідні державні служби. Нехай гроші вже не повернути, але це кубло потрібно розгрести. Якщо таке бидло буде наживатися на державі та на людях, то в таку державу нема чого вірити.

Отже, своєю проблемою поділилися постраждалі колишні працівники фірми «Лідер-Т». Але ся бою, шо проблема і скарги залишаться там, де вони є, а толку… Чи я не правий?

4 коментарі

Святослав Вишинський
Чому би постраждалим не подати заяви до прокуратури щодо порушення трудового законодавства і, відповідно, ухиляння від сплати подактів зі сторони роботодавця?
Святослав Сигін
Справа у тому, що, наскільки мені відомо, горезвісний роботодавець має зв'язки серед представників силових структур і серед авторитетів злочинних угрупувань…
Святослав Вишинський
Тим не менше розголосу в засобах масової інформації недостатньо: потрібні формальні дії, котрі разом зі ЗМІ створять належну атмосферу ситуацію і примусять роботодавця піти на мирову угоду.
Святослав Вишинський
Переопубліковано інформаційним сайтом «BukNews» з посиланням на блог: «Лохотрон живий. Лохотрон безсмертний» (26.09.2012).
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте