Чернівецькі новини.ком

Із 2009 року слідкую за інтернет-простором Чернівецької області і хочу зауважити, що для такої маленької області як наша і тим більше для відносно малої кількості користувачів послуг інтернету маємо надзвичайну, як на мене, кількість сайтів, які позиціонують себе як сайти буковинських новин. Кількість, яка, нажаль не перейшла в якість. Тому абсолютно логічним є відмирання найслабших із них. Це підтверджує і відсутність резонансу в тому випадку, коли той чи інший портал зупиняється, бо альтернатива, нехай не завжди повноцінна, але є.
У минулому році зупинився вже давно агонізуючий buknews.com. І це зовсім не було втратою для Чернівців: незручна навігація, хаотична послідовність додавання новин, замирання на певні проміжки часу.
Метушня із golovne.net теж не призвела ні до чого. З чернівецького він ніби то перетворився на всеукраїнський, потім повернувся до попереднього стану, і вже протягом кількох місяців новини на нього або не додаються взагалі, або щось десь додається вибірково-лотерейно.
«Платинова Буковина» — взагалі якесь незрозуміле явище. Буковинських новин там майже не було, за поодинокими випадками. Це був вінегрет з новин, які публікувалися деколи за незрозумілими принципами + рекламно-комерційні об'яви-статті. Тепер там буковинських новин взагалі немає, зате є пафосна підназва «Портал регіонів України». Усіляку цінність та інформативність він втратив.
Ну і згадаю про all.cv.ua, який останніх півроку існував завдяки моєму другу і родичу Альберту Комарі, який був на ньому редактором новин. А з вересня, внаслідок несплати керівництвом порталу заробітної платні, на «всіх Чернівцях» публікувалися виключно новини мистецтва. З 2011 року немає і цих новин.
То що це свідчить? Не вмієш, чи не знаєш (або й те, й інше) — не берися за справу. На розробку та функціонування цих ресурсів було, напевно, витрачено чимало зусиль та коштів і все насмарку. Боюся, що така ж доля чекає ще декілька чернівецьких порталів, але про це в наступній замітці.

16 коментарів

Ігор Гамаль
buknews.com — здебільшого був копіпаст новин buknews.cv.ua.
Альберт Комарі
Погоджуюсь, і я це помітив свого часу, коли мої статті з'являлися там у такому ж вигляді, як і на букньюс.сіві.юей
Ігор Гамаль
А взагалі, найбільша проблема всіх чернівецьких сайтів — відсутність журналістики як такої. 99% інформації — передрук пресрелізів, яка користь від цього звичайному чернівчанину? Тому ці сайти і не піднімаються вище планки в 100-200 читачів на день, а потім і взагалі припиняють свою діяльність.
Альберт Комарі
Цікаво, а в чому зміст передруку, якщо за рекламу на вказаних Святославом порталах ніхто особливо не платив. Якщо вона взагалі там колись з'являлася (окрім, звичайно, славетної «Платини»)
Святослав Вишинський
Унікальний контент становить цінність для пошукових систем, як і боротьба за «першість» його подачі для пошукових систем веде до висування більш рейтингових за показниками ТИЦ и PR веб-сайтів на вищі позиції в пошуку та зростання вартості на них електронної реклами. Кража контенту (включаючи створення клонів сайтів або елементарний масований забір інформації без гіперпосилань) є однією з форм мережевого шахрайства. Сектор реальної реклами в чернівецькому Інтернеті розвинутий украй слабо: більша частина наявної — контекстна або банерна реклама від «Google», «Sape», «Яндекса», тобто фактично віртуальна для регіону.
Ярослав Лучинський
Цілком згідний. І це в кращому випадку припиняють діяльність, а в основному продовжують засмічувати інформаційний простір…
Лариса Репка
Дуже цікава тема. До речі є ще два сайти з буковинськими новинами (до речі повністю БЕЗ «копіпасту»): www.radiobuk.cv.ua (від журналістів держрадіо «Буковина») та reporter.cv.ua — це вже більш «навчальний сайт» — дописують студенти кафедри журналістики філфаку ЧНУ.
Надія Григоренко
Щойно переглянула www.radiobuk.cv.ua.
Ну, хто ставить крапки після заголовків??? Це ж груба помилка!
Остап Ножак
радейникам це якось не болить. вони ж крапки і так не читають;)
Святослав Вишинський
У Чернівцях можна виділити тільки кілька суто новинарних веб-сайтів, які дійсно читають у більшій або меншій мірі: «Молодий буковинець» (molbuk.com), «Погляд» (vidido.ua), «БукІнфо» (bukinfo.com.ua), «Сіті» (citi.cv.ua), «BukNews» (buknews.cv.ua), «PRess» (press.cv.ua), «Буковина Online» (bukovynaonline.com) та «Платинова Буковина» (bukovina.biz.ua). Втім, аудиторія половини цих веб-сайтів не перевищує 200-300 унікальних читачів щодня без схем «накрутки» та «зливу» трафіку. Всі інші ресурси мають іще меншу відвідуваність. Однак справа першочергово в якості контенту, котрий усюди один і той же, тобто вибраний з прес-релізів політичних сил, громадських організацій та державних установ, які щодня справно «постачаються» на електронні скрині редакцій. Власний контент у центрі уваги тільки «Молодого буковинця» та «Погляду» через визначально газетний формат видань і штат власних журналістів, чиї друковані матеріали копіюються на електронні сторінки — поряд із новинами з інших джерел. В альтернативі: одна блогосфера — ВКурсі.ком (vkursi.com) і кілька медійних проектів з повною або частковою присутністю аудіовізуальної складової в Мережі — ВТемі.ком (vtemi.com), канали «Чернівці» (mtrk.com.ua), «Буковина» (bukodtrk.gov.ua), радіо «Буковина» (radiobuk.cv.ua) і збірний ресурс агенції АСС (acc.in.ua). Веб-сайти газет, крім «Молодого буковинця» і «Погляду», можна не враховувати — попри оригінальні матеріали вони рідко оновлюються і їх читають мало.
Альберт Комарі
Буковинаонлайн — мертве явище. Принаймні, протягом кількох місяців. А все інше — чиста правда.
Святослав Вишинський
«Буковина Online» оновлюється з певною періодичністю, хоча і порівняно нечасто. З іншого боку, ресурс орієнтується переважно на культурні та громадські новини, практично повністю ігноруючи політику, що помітно вирізняє його серед інших чернівецьких новинарних веб-сайтів. До переліку більш спеціалізованих сторінок також варто додати «SportBuk» (sportbuk.com), який упевнено зайняв нішу спортивних новин у місцевому Інтернеті.
Надія Григоренко
ВКурсі.ком на перше місце! Правильно! =)
А ще ВТемі.ком)
Святослав Вишинський
ВКурсі.ком не є новинарним ресурсом у класичному розумінні, але блоговою мережею. Якщо тут є новини — вони подаються самими дописувачами для інших дописувачів, тобто працюють за мережевим принципом. Для цього днями було введено новий блок «Анонси» (http://vkursi.com/in/announcements), в який можна публікувати оголошення та інформацію про цікаві заходи. Гіпотетично за активності користувачів цей блок може стати аналогом інформування в соціальних мережах — збираючи при цьому інформацію в один потік, доступний для всіх.
Святослав Вишинський
Аналогічно ВТемі.ком є ресурсом відео, тобто більш спеціальним, призначеним виключно для перегляду, а не прочитання, на відміну від газети або класичної інформаційної агенції. Однак у перспективі він включить у себе і окрему підсторінку, на якій можна буде публікувати інформацію зі сторонніх відео-ресурсів, типу «YouTube», «Vimeo», «RuTube» і «В Контакте», що дозволить створити альтернативний і необов'язково професійний потік відео, яке має стосунок до регіону, користуючись для цього профілями соціальних мереж і мережі ВКурсі.ком. Субпроект існуватиме, доповнюючи, але не змішуючись із професійними відео виробництва ВТемі.ком.
Алька Ситар
citi.cv.ua — оновлений сайт телекомпанії ТВА, є відео. Гляньте. Цікава Ваша думка.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте